toon menu

Basic space

animated font designed by Niels

Een tijdje terug was ik bij een lezing van Calango in Den Bosch. Deze ontwerpstudio is gespecialiseerd in grafisch ontwerp en motion graphics. Calango heeft ook een eigen webshop gestart waar zij geanimeerde lettertypes verkopen genaamd Animography (animography.net). In de lezing werd verteld over de geanimeerde lettertypes en wat er allemaal mee mogelijk is.

Door mijn interesse in typografie en motion graphics was ik erg geboeid door deze lezing. Ik raakte zelfs zo geïnspireerd dat ik zelf een lettertype wilde ontwerpen en animeren. Maar waar begin je?

Ik besloot om te beginnen vanuit mijn persoonlijke interesse in vormen en lijnen. Dit zie je in het lettertype terug. Door de overlappingen van vormen ontstaan weer nieuwe vormen. Zo gaan alle vormen een relatie met elkaar aan.

 

Type is a beautiful group of letters, not a group of beautiful letters


Ik ben altijd geïnspireerd geweest door een quote van letterontwerper Matthew Carter : “Type is a beautiful group of letters, not a group of beautiful letters.” Oftewel, je kunt wel heel erg je best doen om elke letter zo mooi mogelijk te maken. Het gaat er uiteindelijk om dat het lettertype ook mooi als geheel aanvoelt. De eenheid in het lettertype heb ik gecreëerd door herhaling. Bijvoorbeeld de C,G,O en Q. Deze zijn opgebouwd vanuit dezelfde basisvorm.

Vervolgens ben ik gestart met het animeren van de letters. Ik heb spanning in de animatie gebracht door verschillende lijnen op te laten bouwen. Waarbij er variatie is in de dikte en lengte van de lijnen.

Basic Space is nog in ontwikkeling. Momenteel ben ik bezig om het lettertype aan te vullen met cijfers en leestekens. 
Niels


Ga naar het blog