toon menu

Cool shit!

FITC, hét inspiratie-event voor designers en developers. Dit jaar was Jasper namens Maan aanwezig en kwam vol inspiratie weer terug op kantoor. Klaar om nieuwe, toffe creaties te maken!

 

How to touch someone's heart with design - Jasper

Een workshop met de titel "How to touch someone's heart with design". Ik had er niet direct een beeld bij. Vooral omdat de enige toelichting bestond uit één regeltje tekst: Bring lots of art supplies a camera and a laptop. Maar goed, onder leiding van Stefan Sagmeister moest het wel iets bijzonders worden.

 

 

Why beauty matters

Sagmeister is de ene helft van de wereldberoemde ontwerpstudio Sagmeister & Walsh. Tijdens Offf Barcelona was ik nog getuige van zijn sterrenstatus in de design wereld. De enorme zaal was simpelweg te klein voor het complete publiek waardoor een hoorbaar woedende menigte de gesloten deuren van de zaal verstoken bleef van zijn betoog "Why Beauty Matters".

 

Out of your comfortzone

We beginnen met een opwarmertje. We moeten in vijf minuten een portret van onze buurman tekenen. Vervolgens krijgen we nog eens vijf minuten om dezelfde buurman nog eens te portretteren. Maar ditmaal moeten we een techniek gebruiken die we normaal nooit toepassen. Tussen alle viltstiften, potloden, mesjes, scharen vind ik ronde stickertjes en begin als een gek te plakken. Vervolgens wordt iedereen verzocht om beide tekeningen naast elkaar op te hangen. Dan volgt de afvalrace, welk portret is interessanter? Nummer één of twee? Bij alle veertig deelnemers wordt de tweede verkozen. Een opvallende uitkomst! De meest voor de hand liggende techniek levert blijkbaar niet het meest verrassende resultaat op.

 

Touch someone’s heart with design

Dan is het tijd om aan onze opdracht voor vandaag te beginnen: touch someone's heart with design. We worden gevraagd om een persoon te kiezen uit onze omgeving die we maar zeer oppervlakkig kennen, maar die we wel binnen twee dagen kunnen bereiken. Persoonlijk of via mail.

De opdracht is om iets te maken voor die persoon en te proberen zijn of haar hart te raken met dit werk. Alles mag, zolang je het maar ter plekke kan uitvoeren met de meegebrachte materialen. En ook belangrijk: binnen de beschikbare tijd. In totaal hebben we vier uur de tijd om te bedenken voor wie, wat en hoe we het gaan afleveren bij die persoon. 

Ik bedenk drie personen die het zouden kunnen zijn en na enige afweging kies ik voor die super vriendelijke man in onze straat waar ik nooit meer dan het woord "hallo" tegen zeg.

Een aantal jaar terug kocht hij een, al lange tijd verlaten, huis waar menig geboren doe-het-zelver gillend van zou wegrennen en heeft het hele ding zelf opgeknapt. 

 

 

Kamishibai

Omdat hij kinderen heeft leek het me leuk om de boodschap te brengen in de vorm van een kamishibai.

Het was ongelooflijk leuk om te zien hoeveel verschillende dingen er werden bedacht. Van bordspelen en mini-apps tot T-shirts. En allemaal hartverwarmend om te zien!

Vanochtend heb ik mijn kamishibai in zijn brievenbus gestoken, nu afwachten of het is gelukt…