toon menu

Eerlijkheid van materiaal op het web

Laatst stond ik in een winkel, op zoek naar een paar meter linoleum voor ons "doe het zelf" zeefdruk atelier. Mijn oog viel op zo'n linoleum vloerbedekking die eruit moet zien alsof het een vloer van houten planken of natuursteen is. De gelijkenis is er wellicht wel in meerdere - of waarschijnlijker - in mindere mate, maar mij hou je niet voor de gek. Het is vooral "nep"! Nephout of nepsteen. Een dergelijke vloer is oneerlijk over het materiaal waaruit het is gemaakt. Ik moest er meteen weer aan denken toen ik het artikel "Material Honesty on the Web" tegenkwam.

Basis voor tijdloos ontwerp

Materiaal eerlijkheid gaat over het idee dat een materiaal zichzelf moet zijn en niet een ander materiaal moet imiteren. De ware kracht van een materiaal zit in zijn eigenheid en de manier waarop een materiaal kan worden bewerkt. Een idee waar veel invloedrijke ontwerpers en architecten hun werk op baseren. Het is zelfs de basis voor het vervaardigen van een tijdloos ontwerp.

Veelgebruikte effecten in webdesign zoals slagsschaduwtjes of glimmende knopjes zijn eigenlijk niet "eigen" aan het web

Datzelfde principe kan ook worden toegepast op het web. Het internet is bezaaid met voorbeelden van websites waarop een materiaal wordt geïmiteerd, van houten paneeltjes tot aluminium knopjes. In zijn meest uitbundige variant staat het fenomeen bekend als skeuomorphism. Materiaal eerlijk ontwerp voor het web staat daar haaks op, maar het gaat verder dan het niet willen nabootsen van een specifiek materiaal. Veelgebruikte effecten in webdesign zoals slagsschaduwtjes of glimmende knopjes zijn eigenlijk niet "eigen" aan het web, er bestaat immers niet zoiets als lichtinval op een beeldscherm. 

Voordelen

Een website die op het principe van materiaal echtheid is gebaseerd, zal allicht vlakker ogen en wellicht minder het onmiddellijke “wow effect” oproepen. Zonder de schaduwtjes reflecties en andere visuele "eyecandy" gaat meer echter ook meer aandacht uit naar de content van de site. Een dergelijke site is sneller te ontwikkelen en het komt ten goede van de laadtijd.

De verfijning uit zich in de vorm van de toepassing van typografie, micro-copywriting, persoonlijkheid en verrassende, fraaie animaties die ondersteunend zijn aan de gebruikers interface.

Websites zijn natuurlijk anders dan bijvoorbeeld architectuur of meubels. Vaker trendgericht en tijdelijk van aard en zij hoeven dus niet per definitie een dergelijke tijdloosheid na te streven. Het kan soms zelfs wenselijk zijn om een "gimmick" te creëren.

Feit blijft dat schoonheid vaak in de essentie zit. Daarom is deze manier van materiaal-eerlijke benadering van het web wel een erg interessant gegeven. Ongetwijfeld gaat deze benadering in de komende tijd meer en meer navolging vinden op het web.

Het orginele artikel is in het Engels "Material Honesty on the Web" en is verschenen op de website alistapart.com, een toonaangevend blog voor mensen die websites maken. 

Jasper