toon menu

Els ontdekt de trends van 2014

Onze creaties moeten eigentijds en tijdloos zijn. Hiervoor laten we ons graag inspireren. Trendforecasters zijn een belangrijke vorm van inspiratie. Op het gebied van mode, lifestyle en architectuur wordt Lidewij Edelkoort wereldwijd tot de meest invloedrijke personen gerekend. Ze is een grote inspiratie voor designers. In haar seminar ‘on the road to fashion’ dat in 10 wereldsteden wordt gegeven deelt ze haar trendvoorspellingen. Onlangs was ze in Amsterdam. Els reisde vanuit Antwerpen naar Amsterdam en doet verslag.


Half 6. De wekker loopt af

Na een sterk ingekort ochtendritueel stap ik de deur uit. Niemand op straat. Het is ook nog zo vroeg. Een enkele ziel loopt in dezelfde richting. Ik moet nog 15 minuten wachten op de 1e tram. Ik denk aan die 10 minuten die ik langer in bed had kunnen liggen. Antwerpen centraal is levendig. Ik ben dus niet de enige die vroeg uit bed moest. Ik wist het wel. Koffietje, ontbijtkoek en de Knack. Laat die trein maar komen. Ik vraag me af wat voor weer het zal zijn in Amsterdam. Wat voor mensen ga ik zien. Wat zal Lidewij vertellen.


Kwart over 9. Amsterdam Centraal

Het is weer mistig. Net zoals een jaar geleden toen ik ook naar het trendseminar van Lidewij Edelkoort ging. Déjà vu. Ik stap langs het water. Alles is grijs. Déjà vu. Als er al een kleur te zien is, is die gedempt en valer door de dichte mist die over de stad hangt. Langzaam verschijnt het IJ. Ik ben al een beetje opgewonden. Ik verheug me op haar woorden, haar stem, haar rustig voorkomen en ook de hapjes.

Koffie, de krant en af en toe opkijken en zien wie er van die enorme trap naar beneden komt. De ruimte vult zich langzaamaan en dan is het tijd. Ik ben er helemaal klaar voor.


Inleiding door Maureen Reulinck

Ze vraagt duidelijk om onze telefoons uit te zetten. Ze zegt er nog bij dat als het déze keer lukt ze hiervoor een prijs zal uitloven. Lidewij is nog geen 10 minuten begonnen of er weerklinkt een helse toon doorheen de zaal. Het duurt zelfs secondelang voordat deze dame haar toestel aanneemt. Stilte in de zaal en alle ogen gericht op haar. Ook dit jaar is het weer niet gelukt, zegt Lidewij cynisch en met een grappige ondertoon.

We gaan verder. Ze is een klein beetje uit haar hum maar dan pakt ze de draad weer op en gaat verder met haar inleiding. Ik heb de highlights op een rijtje gezet.


Nomadisme, het thema voor de zomer van 2014

Door onze smartphones en tablets zijn we vrij. Vrij van tijd en plaats. Het is mogelijk om te werken vanuit een café, al wandelend door de velden, vanuit bed of zittend aan de keukentafel. We hebben geen bureau meer nodig en we kunnen ons bestaan en dagindeling helemaal opnieuw uitvinden. Onze grenzen van werktijd en vrije tijd vervagen. Onder deze invloed gaan we meer en meer een nomadenbestaan leiden en zonder het te beseffen gaan we terug naar de oertijd toen de mens zich constant verplaatste, leefde van de jacht en verzamelen van voorwerpen of de tijd van de schaapherders en seizoensboeren. We worden super nomaden in de wereld van nu.

we kunnen ons bestaan en dagindeling helemaal opnieuw uitvinden

Mode gaat daarom op reis om inspiratie op te doen bij de eerste pelgrims tot de meest recente stadsnomaden, of de eerste avonturiers tot de tijdelijke kampeerders. Ontwerpers zullen geïnspireerd worden door bedouin stammen, de masai, aboriginals. Stof en kleding wordt aangepast aan het vele reizen. Door de technologie hebben we de mogelijkheid om aangepaste materialen te ontwikkelen die het reizen nog comfortabeler maken. Grote lappen stof die vrij bewegen en een kledingstuk vormen.

De camper wordt het icoon van zowel historische als tijdelijke mobiliteit. Het betekent vrijheid en tezelfdertijd comfort, avontuur en ook veiligheid. De relatieve kosten en de mobiliteit maken van de camper het nieuwste voordeel van mobiel leven en werken (dit zullen de Nederlanders erg graag lezen, eg. ikzelf).

Na een periode van totale controle op alle informatie, hetgeen resulteerde in een wereld gecontroleerd door data, zien we een trend van de terugkeer naar een betere en vrijere maatschappij waarin de positieve kwaliteiten van de mens zwaarder doorwegen dan de negatieve.

terugkeer naar een betere en vrijere maatschappij

De 21e eeuw wordt ook de eeuw waarin de hersenen centraal zullen staan. Door het reizen krijgt onze geest de kans om rond te dwalen. dat helpt om plaats te maken voor nieuwe gedachten en ideeën. Recente studies tonen zelfs aan dat dit ons werkgeheugen verbeterd en daardoor extreem positief en essentieel is.


Zet je geest open

De inleiding is een feit. Het licht wordt gedoofd in de zaal. Relax en geniet van kleur, beeld en muziek. Zet je geest open en dwaal mee. Helemaal wat ik doe en zie hier de nieuwe trends op een rij gezet.

- Strandjutters, pelgrims, berbers, bedouins, tirol, masai, touaregs, hippies, gypsies en circusartiesten zijn enkele van de inspiratiebronnen die centraal staan voor de zomer van 2014. 

- Door het vele reizen wordt de rugzak een belangrijk item. Tassen zien er bagage-achtig uit. De beautycase is terug van weggeweest (mijn moeder had in de jaren ‘80 een beautycase van Samsonite. Fantastisch vond ik dat als kind. Al die vakjes en dan dat losse stuk wat je kon optillen om daaronder nog een schat aan spulletjes te vinden)

- Verder heel veel sjaals die soms zo groot zijn dat ze een nieuw soort kledingstuk gaan vormen. Andere stuks die belangrijk worden zijn poncho's en capuchons. Die laatste zal ook als kledingstuk op zich gedragen worden. Verder gaan we grote jassen dragen, capes, en tuniek-achtige jurken. Maar ook het safaripak en werkkleding wordt een bron van inspiratie. Grote rokken met kleine lijfjes (denk Tirol), het matrozen t-shirt (denk wit met blauwe strepen en Picasso), casual anoraks en nonchalante pyjama-achtige mode. Door de pelgrims gaan we schorten en overjurken dragen, een wip voor de meisjes en vest voor de jongens.


Dessins en stoffen

De zomer van 2014 belooft een seizoen boordevol prints te worden. Botanische en geweven dierenprints danken we aan de avonturiers uit de 17e en 18e eeuw. Mappings van de aboriginals worden opgeblazen en verwerkt tot prints. Strepen blijven ook nu weer in het modebeeld, alle soorten gecombineerd met elkaar. Het gevoel van bont wordt in stoffen verwerkt. Het meest modieuze aspect vloeit voort uit de touaregs. Fijne gelakte garens en rustieke stoffen in aubergine, paars en donkerblauw. Bonbon-achtige stoffen die lijken op supermarkt verpakkingen. Circus! Door de aantrekkingskracht van Afrika waar stammen als de masai wonen komt dat diepe rood in het modebeeld gecombineerd met sterke kleuren. Visnet als stof, grote patronen en wilde platte bloemen. Landscaping patterns regeren voor een groot stuk het modebeeld.

De trend die het rijtje afsluit is Urban Nomad. Een trend die in 2014 komt piepen maar daarna grotere vormen zal aannemen. Deze is grotendeels verantwoordelijk voor de absurdistische kant die de mode op zal gaan. Verschillende culturen en mensen komen samen in grote steden waardoor er een mix ontstaat van deze culturen. Alles wordt samen gegooid van borduursels tot bloemen. Het moet zelfs lelijk zijn. Kitsch en slechte smaak en het hoge supermarktgehalte definiëren deze stijl volledig. Dat belooft wat!


Kleurenpallet

- Het kleurenpallet bestaat uit zand- en woestijnkleuren, mintgroen voor denim.

- Natuurlijk beige wordt gecombineerd met blauw. Blauw staat op zijn beurt naast een pallet van frisse kleuren. Verschillende groenen gemixt met wit en beige en als accentkleur zwart. Blauw-wit (matrozen t-shirt). Gewassen pastelkleuren met grijs.

- Het circus roept een nieuwe modekleur in het leven en dat is fel geel. Deze wordt vooral als accentkleur gebruikt. Verder rood van de masai. Vrolijke kleuren gecombineerd met beige. Nieuw is ook turkoois met goud

De hoofdlijn is dat mode vrolijker wordt. We zijn het doemdenken beu en hebben genoeg van de crisis. Familie, gezin en kinderen zijn erg belangrijk. Er komt een revolutie van de camper. Zo heb je meer vakantie voor minder geld. Uiteindelijk gaat de mode een absurdistische kant op. We kiezen radicaal voor een andere levensstijl.

De hoofdlijn is dat mode vrolijker wordt.

Het zit erop. Ik heb weer volop genoten. Zalig zo'n dag met jezelf en het trendseminar van Lidewij Edelkoort. Ik loop richting station. Het is nog steeds mistig grijs en nog steeds diezelfde vale gedempte kleuren. Geen déjà vu (vorig jaar liep ik onder een staal blauwe hemel terug) Bijna ben ik aan het station als mij iets opvalt aan mijn linkerzijde. De werkershuisjes die vlak naast het station staan hebben precies dat kleurenpallet van 1 van de trends. Het nieuwe geel voor de zomer van 2014. Het hele huisje gewikkeld in geel. De kozijnen warm rood en vaal blauw. En dan te denken dat we nog niet eens de winter van 2013 voorbij zijn!

Els