toon menu

Maan, Mars en de Future van Food

 future of food

Alle mogelijkheden staan open bij de Dutch Agri Food week

Gisteren was de aftrap van de Dutch Agri Food week in het provinciehuis van ‘s-Hertogenbosch. Op het moment mag ik een trendboek voor de agrifood topsector ontwikkelen voor Maan. Het leek me dus een goed idee om me op deze beurs te laten inspireren. En ben ik geïnspireerd geraakt? Jazeker. Wil ik na de presentatie van ‘Mars One’ spontaan mee naar Mars vliegen over 10 jaar? Liever niet. Ik ben degene die na vier maanden in de ruimte, flipt over een sok die rondslingert in de woonkamer en de hele missie laat falen. Daarnaast hou ik een basilicumplant nog geen week in leven. Laat staan mijzelf op Mars zonder supermarkt.

Maar waarom raakte ik geïnspireerd door de Mars missie? Wat is de link precies met de agrifood sector? Deze missie moet een manier vinden om een groep mensen daar te laten overleven, zonder dat ze elkaar gaan opeten. Oftewel, hoe gaan ze daar voedsel verbouwen?

Aardappelen in maangrond verbouwen

Alle ontwikkelingen, onderzoeken en ontdekkingen die hiervoor gedaan worden, kunnen en worden weer ingezet voor de (toekomstige) problemen waar wij tegenaan lopen op onze eigen aarde. Kijk bijvoorbeeld naar Wageningen Campus, die eind juli zijn eerste aardappelen heeft geoogst die gegroeid zijn in de Mars- en maangrond die NASA eerder ter beschikking stelde. Kan je je voorstellen wat dit betekent? Onze bodem raakt uitgeput, bevat steeds minder mineralen en andere stoffen. Een schep Mars aarde erbij and we’re good to go. Oké, zelfs ik weet dat dit te kort door de bocht is, maar er zijn ontwikkelingen gaande, geïnspireerd door de ruimte en mogelijk door planeten daar, die ons in de toekomst uit de brand gaan helpen.

Op het moment dat deze blog gepost wordt, zit ik bij een symposium in Utrecht over Food Future. Weer tussen allemaal agrifood professionals, met een berg aan kennis in hun hersens. Zij brengen waarschijnlijk teweeg dat ik de stem van mijn stagebegeleider hoor ringen in mijn oren; “Netwerken is key”. Wat zou het toch fijn zijn als de technologie zo ver was dat ik al die kennis gewoon kon transporteren naar mijn eigen hersens. Ik ben vast niet de eerste die dat gedacht heeft. Maar, we komen hier om, op eigen kracht, te leren over de future van food, en ik ben ontzettend benieuwd naar alle ideeën die de bedrijven in Nederland aan het ontwikkelen zijn. Persoonlijke missie voor de dag: Leren hoe ik mijn basilicumplant in leven kan houden.

Lisa - stagiaire Fontys Lifestyle Stuides