toon menu

Spaanse peper voor designers

Begin juni 2013. Maan in Barcelona. Zon, tapas, cerveza, cava en Segrada Familia zou je denken. Mis! We gingen naar het OFFF festival. Een festival met 45 toonaangevende, internationale sprekers op het gebied van design, animatie en kunst. We keerden geïnspireerd maar afgemat terug (okay, okay, toch een beetje cava en cerveza op). Niels niet. Alsof hij Spaanse peper had gegeten, in plaats van Jamon Serano, ging hij op zijn vrije zondag energiek aan de slag om zijn ervaringen vast te leggen.

The day after

Het is nu een dag na het bezoeken van het OFFF festival. Een festival met lezingen en workshops van verschillende toonaangevende ontwerpers. Buiten is het ontzettend zonnig en 99,9% van de Nederlandse bevolking zit buiten op een terrasje te genieten van een biertje of een rosé. Een normaal mens heeft wel wat beters te doen op een vrije zondagmiddag dan een artikel schrijven. Maar ik zit binnen en nog vol energie van de verhalen die ik gehoord heb tijdens de lezingen. Ik wil zoveel mogelijk onthouden van wat ik gezien en gehoord heb en ik moet dit zo snel mogelijk op papier kwijt.

Je geeft als het ware een kijkje in de keuken van jou als ontwerper.

Gelukkig begrepen de meeste ontwerpers dat een goede lezing niet een stoffige slideshow van je portfolio is waar je bij ieder beeld een oppervlakkig verhaal vertelt. Nee, in een goede lezing vertel je met passie over het verhaal achter je werk! Je geeft als het ware een kijkje in de keuken van jou als ontwerper. Hieronder een overzicht van de lezingen die mij het meeste zijn bijgebleven.

 

Pat Perry

Toen hij tiener was zei iemand tegen hem: "Wat als je alle uren die de meeste kinderen steken in het kijken van televisie, zo'n 2 à 3 uur per dag, zou steken in het ontwikkelen van een bepaalde vaardigheid. Bijvoorbeeld pianospelen, honkballen of skateboarden. Stel je voor hoe goed je daar in bent na 10, 20 jaar tijd?" Dit advies heeft Pat letterlijk opgevolgd. Hij keek nooit televisie maar stak al zijn vrije tijd in het maken van tekeningen. Dit is ook af te zien aan de kwaliteit van zijn werk.Pat vertelt in geuren en kleuren over zijn academietijd, hoe hij op zijn 19e zijn eerste grote klant binnenhaalde en nog veel meer. Hij reist de hele wereld rond en ontmoet interessante mensen in afgelegen gebieden. Zo leeft hij erg vrij, een soort nomadenbestaan. Met maar weinig luxe reist hij voornamelijk per trein. Je ziet zijn levensstijl ook terug in zijn werk. Veelal portretten van mensen in afgelegen dorpen of in de trein. Hij laat hier zijn fantasie op los door hier surrealistische elementen aan toe te voegen. Pat is een vrije denker en leeft niet in de gebaande paden die de maatschappij hem opleggen, zegt hij. Kortom, een bijzonder verhaal om naar te luisteren.


Vault49

Drie mannen betreden het podium. Er is een gezonde spanning aan ze af te lezen. Ze hebben zin om hier te komen vertellen. Het zijn jonge gasten met een vlotte uitstraling. Zij komen hier niet om enkel hun werk te laten zien maar juist om te vertellen over hun ervaringen in 'the business'. Ze zijn begonnen als broekies in New York zonder enig idee waar ze werkelijk aan begonnen.

Het is een kwestie van vaak op je bek gaan om zo te leren hoe het beter moet.

Nu, 10 jaar later, en een stuk wijzer, vertellen ze over de dingen die ze geleerd hebben. Ze zijn er niet om te laten zien hoe mooi hun werk is, maar juist om hun fouten bloot te leggen, vertellen ze. Hun eerste les: “Je kunt geen succes hebben zonder meerdere keren gefaald te hebben. Het is een kwestie van vaak op je bek gaan om zo te leren hoe het beter moet.”


Succes komt soms ook per ongeluk. Om bekendheid te krijgen plakten ze gebouwen 's nachts helemaal vol met zelf ontworpen posters. Op een dag werden ze gebeld door een magazine. En niet zomaar een magazine, het Dazed and Confused magazine. De directrice belde dat ze hun werk helemaal geweldig vond en dit graag in het magazine geplaatst wilde hebben. Toen bleek dat ze het pand van Dazed en Confused per ongeluk volledig hadden ingepakt met hun posters. De kans om in Dazed en Confused te verschijnen opende weer nieuwe deuren.

Een aantal levenslessen van Vault49:
  1. Geen ego's. Iedereen is gelijk. Als een stagiair met het beste idee komt, wordt zijn idee zonder enige twijfel gekozen om uit te werken.
  2. Zeg altijd volmondig 'ja!' tegen je klant, ook al is het onzeker of je de vaardigheden bezit die de klant van je verlangt. Zorg er voor dat je tegen het einde van het project datgene kunt bieden wat je hebt beloofd te bieden. Je gooit jezelf op deze manier steeds in het diepe en je dwingt jezelf nieuwe technieken te leren.
  3. Wanneer een ander in de studio iets goeds maakt zeg het hem dan.
  4. Heb plezier met elkaar, ben vrienden. Wanneer er geen plezier in het werk zit zal het resultaat er ook niet naar staan. Heb samen lol tijdens het maken van een project.
  5. En last but not least: Hou je niet altijd vast aan één bepaalde stijl. De verleiding van succes hebben met een stijl is dat je telkens hetzelfde maakt. Probeer vernieuwend te zijn, leer nieuwe technieken of werk samen met mensen uit een ander vakgebied om van hen te leren.


Sougwen Chung

Ze speelt al van jongs af aan viool en heeft daarnaast ook een passie voor ontwerp. Haar gehele presentatie laat het proces zien hoe haar werk zich heeft ontwikkeld. Als jonge ontwerpster maakte ze obsessief duizenden tekeningen. Voornamelijk organische vormen, ze laat het potlood de vrije loop. Het is alsof haar tekeningen in een soort trance zijn gemaakt.

Het is alsof haar tekeningen in een soort trance zijn gemaakt.

Daarna gaat ze dingen proberen op de computer. Ze maakt CD hoezen, gaat VJ’en bij een optreden, maakt gebruik van projection mapping en bouwt installaties. Veel technieken waarbij muziek wordt toegevoegd aan het beeld. Wat ook weer voortkomt uit haar andere passie. Wat Sougwen zo bijzonder maakt is dat ze bijna een noodzakelijke behoefte heeft om te creëren. Ze werkt dag en nacht aan haar projecten om tot een goed resultaat te komen. Kortom, een ontwerpster die steeds nieuwe technieken probeert en zich zo heeft ontwikkeld tot een veelzijdig ontwerpster.


Conclusie

Ik heb heel wat verschillende ontwerpers gezien. Wat mij over het algemeen duidelijk is geworden is dat je werk een verlengstuk is van je karakter. De verschillende karakters van de sprekers zag je in het werk terug. Het werk van de ontwerpers ontstaat vanuit een onuitputtelijke obsessie om te creëren. 24/7 bezig zijn met je werk. Jezelf bezighouden met elke millimeter, elke pixel van je werk.

Iedere bezoeker kreeg tijdens Offf een boek mee met daarin werk van alle ontwerpers. Nu weer thuis heb ik pas echt de tijd om het boek goed door te bladeren. Ik sla een bladzijde open en zie daar de tekst 'Your work will be as good as your ambitions'. Een waarheid waar geen speld tussen te krijgen is.

Niels


Ga naar het blog