toon menu

Oxfam Emergency Challenge

Natuurramp met happy end

Maan is bedrijvenambassadeur van Oxfam Novib. Op 25 oktober deed Ruud namens Maan mee aan de Oxfam Emergency Challenge. Een spannend event dat zich afspeelde op Wellington College in Engeland. Het doel: zo veel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. En dat is gelukt! Het gehele event bracht ruim € 85.000 op! Vrienden van Maan en Ruud brachten een recordbedrag van € 2.000 bij elkaar. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd: mede namens Oxfam Novib super bedankt! Bijgaand een verslag van het event. 

 

 

Nederlandse primeur

Vanuit Nederland reisden we met twee teams van elk vier personen naar Engeland. Een primeur, want niet eerder waren er Nederlandse deelnemers aan dit event. 54 bedrijventeams streden met elkaar op het mooie bosachtige terrein van Wellington College (op een uur afstand van London) om de Oxfam Emergency Challenge Awards. De twaalf uur durende uitdaging is bedoeld om fitheid en probleem oplossende vaardigheden te testen in teamverband. Dit alles binnen een verhaallijn van een zojuist voorgevallen natuurramp. Een geweldige en leerzame belevenis!

 

The challenge is on!

 

Na ontvangst kregen we een briefing van de situatie. In luttele seconden leek het of we onderdeel waren van een echte natuurramp. The challenge was on! Onze eerste uitdaging was om een ‘rapid assessment’ te maken van de situatie. Dit betekende dat we moesten uitvinden wat er precies gebeurd was, wie getroffen was en wat Oxfam moest doen om te helpen. Binnen een kort tijdsbestek moesten we het terrein afrennen op zoek naar informatie. We kregen een briefing van het NGO-office, we renden naar het kantoor van de gezondheidsdienst en de sanitaire dienst. We spraken met lokale community leiders die ons vertelden wat de mensen nodig hadden. We moesten ook een persconferentie geven om de wereld te infomeren over de ramp. Tweeënhalf uur later hadden we zo’n 8 kilometer over het terrein gerend en de informatie verzameld. Tyfoon Ruby, een categorie 4 tyfoon, was door het Zuidoosten van het denkbeeldige land ‘Oxtania’ geraasd. Veel mensen hadden hun huis verloren en hadden gebrek aan water en voedsel. De ouderen, kinderen en zwangere vrouwen waren het meest kwetsbaar. De overstroming betekende dat het risico op verspreiding van ziektes extreem hoog was. 85.000 mensen waren getroffen!

 

Nederlanders en water 

In de tweede fase van de challenge moesten we een water transport system bouwen van een paar steigerpalen en wat touwtjes en een emmer. Je zou zeggen dat ons Nederlanders dat op het lijf geschreven was. Helaas. De samenwerking en rolverdeling in ons team werden danig op de proef gesteld. Geen challenge voor kantoorpikkies zoals wij. Het bleek een race tegen de klok. Met veel vallen en opstaan kregen we het uiteindelijk voor elkaar. Hier lag duidelijk niet onze kracht!

 

Geen tijd te verliezen

In de derde fase van de challenge kregen we $ 5 miljoen waarmee we hulppakketen moesten gaan kopen, die we daarna moesten gaan bezorgen bij degenen die de hulp het hardst nodig hadden. Net zoals in echte noodsituaties, moesten we allianties vormen met andere teams en deals maken over de kosten. We moesten ons door het rampgebied navigeren, onderling goed communiceren, onderhandelen, prioriteren en snel werken. Levens stonden op het spel. Er was geen tijd te verliezen. Te voet en op mountainbikes moesten we het hele terrein weer over. Naast al het denkwerk een mooie fysieke uitdaging.

 

 

Ingenieus

Wat me vooral opviel tijdens het event was de gedetailleerdheid die Oxfam in het event gestoken had. Geen enkele fase van de simulatie was simpel; ieder onderdeel was complex met veel regels. Als regels verbroken werden of verkeerd begrepen werden, dan had dit gelijk serieuze consequenties voor je puntenaantal. Informatie en aanwijzingen bevonden zich door het gehele terrein. Alles was ontworpen om ieder aspect, van wat Oxfam in noodsituaties doet, te laten zien.

 

Aanrader!

De challenge was een unieke belevenis, die ons een goed beeld gaf waar Oxfam Emergency Response teams in praktijk tegen aanlopen. Het was ook erg competitief, ingenieus in elkaar gezet en subliem uitgevoerd. En misschien het belangrijkste: de voldoening was groot na afloop en we hebben enorm veel lol gehad! De awards na afloop gingen helaas aan onze neus voorbij. Een team van afgetrainde brandweermannen ging er met de meeste awards vandoor.

Dus mocht je volgend jaar iets unieks willen beleven: ik kan je de Oxfam Emergency Challenge van harte aanbevelen. Wellicht zelfs in Nederland, maar in ieder geval in Engeland.


Ruud


Ga naar het blog