toon menu

Buurthuis ONS in Geeren-Zuid

Visuele identiteit in opdracht van AllleeWonen

In Breda is onlangs het ‘Buurthuis van de Toekomst’ geopend.

In opdracht van woningcorporatie AlleeWonen mochten wij in samenwerking met interieurarchitect Sheryl Leysner de visuele identiteit van het vernieuwde het buurthuis ontwikkelen.

Niet AlleeWonen – eigenaar van het buurthuis - heeft bepaald hoe de metamorfose van het buurthuis eruit moest komen te zien, maar de bewoners kregen de regie. Begin 2013 werden er een drietal ontwerpateliers gehouden waarin kinderen, jongeren en volwassenen uit de buurt konden aangeven hoe zij de nieuwe inrichting zagen.

De transformatie van het buurthuis naar ONS is meer geweest dan alleen een verbouwing van ruimtes. Buurthuis ONS is het nieuwe hart van de wijk, bij uitstek bedoeld om bewoners kansen te bieden op maatschappelijk en economisch gebied. Spil in het geheel is ONS Coöperatief: een bewonerscoöperatie, met als ondersteunende voorzieningen een wijkschool en een wijkrestaurant. Kleinschalige bedrijfjes krijgen de kans tot bloei te komen onder de paraplu van ONS Coöperatief. Het buurthuis biedt ook ruimte aan een paramedisch centrum en geeft in de nabijheid van het buurthuis ook ruimte aan stadslandbouw.

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid stelde haar kennis ter beschikking die het heeft opgedaan met armoedebestrijding en het vormen van coöperatieven. Daarmee werd het buurthuis ook ineens (nationaal) nieuws.

De rol van Maan was om de visuele identiteit te ontwikkelen en door te vertalen in een website, facebookpagina, signing en print uitingen. De afstemming van het logo en kleurgebruik op het interieurontwerp van Sheryl Leysner heeft geleid tot een goede integratie van interieur en huisstijl, waarbinnen wijkbewoners zich welkom voelen (interieurfoto's: Annelore van Herwijnen).

 

 

Tags

corporate identityfolderinterieur ontwerpoutdoor brandingwebdesign