Designing for the future of…our planet

HoeGROENkanikDOEN: geen blabla gewoon doen

Marc: “Over duurzaamheid wordt vaak met heel veel blabla gesproken. Terwijl ik denk dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Duurzaamheid, en goed zorgen voor de wereld om je heen, gaat over de keuzes - klein en groot - die je zelf in je dagelijks leven maakt. Toen vorig jaar de Klimaattop in Breda plaatsvond en men vroeg of ik daar ook iets wilde doen, pakte ik die kans natuurlijk met beide handen aan. Wat als we duurzaamheid nu eens klein, behapbaar en overzichtelijk maken? De kans dat mensen echt in actie komen is dan, volgens mij, veel groter. En zo was het eerste idee voor hoeGROENkanikDOEN geboren. Samen met John Vester, maatschappelijk betrokken ondernemer op het gebied van innovatie en duurzame initiatieven, ontwikkelen we het concept nu verder door.”

In zijn vrije tijd is Marc al langer bij allerlei groene initiatieven betrokken. Hij zorgde ervoor dat onze energie uit zonnepanelen op het dak van ons kantoor komt. En dankzij Marc zetten we ons stevig in voor lokale energie-initiatieven en voor Energie Coöperatie Anneville, die als doelstelling heeft om Ulvenhout klimaatneutraal te maken. 

Green in prison

“Het klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar het verhaal van hoeGROENkanikDOEN begon in de gevangenis. En nee, niet omdat ik was opgepakt. De Bredase Klimaattop vond plaats in de (voormalige) koepelgevangenis. Inspiratie haalden John en ik uit het turven van dagen op de gevangenismuur. Eureka, dachten we: wat als we deelnemers aan de klimaattop nu eens stellingen over duurzaamheid laten turven? Simpeler kan het niet!”

Van low-key idee naar professioneel concept

Het concept van hoeGROENkanikDOEN bleek meteen een schot in de roos. “Wat begon als een redelijk low-key ontwerp ontwikkelden we verder – ondertussen werd het project ook gevraagd voor een debatcafé en voor het Energiefestival. Door stellingen te turven ervaren deelnemers dat ze met minimale ingrepen in hun gedrag al een flinke bijdrage kunnen leveren aan een beter milieu. En een mooi bijeffect: door deze laagdrempelige actie - je hoeft alleen maar even een streepje te zetten - en door de herkenbaarheid van de thema’s (eten & drinken, levensstijl, vervoer & vakantie en energie & wonen) gaan deelnemers haast automatisch met elkaar in gesprek. En dat is precies wat we wilden bereiken!” 

Vele handen licht werk

Veel dank ook aan onze stagiaire Laura. Ze liep nog maar net mee bij Maan, en ze was meteen al een onmisbare kracht voor hoeGROENkanikDOEN. Ze bracht frisse nieuwe inzichten voor de interactieve installatie, werkte alle ontwerpen uit tot concrete materialen en middelen en was ook tijdens het Energiefestival een drijvende kracht. Van heel pragmatisch dozen vouwen en stickers plakken tot het leiden van gesprekken over de stellingen: ze heeft zich in korte tijd enorm bewezen.”


Effect in beeld

“Als je met anderen praat over de stellingen en met elkaar challenges afspreekt, is het ook interessant om digitaal te volgen hoe andere communities of organisaties scoren. Daarom voegden we onlangs een digitale component toe aan het concept. Op de website van hoeGROENkanikDOEN lees je welke challenges deelnemers zijn aangegaan, en hoe ze de verschillende stellingen scoorden.” 

Wist je dat het concept ook heel interessant is voor gemeenten, woningcorporaties, scholen en andere organisaties die met het thema duurzaamheid bezig zijn? Zet de stellingen maar eens een week in jouw kantoor neer: hoe scoren jullie? Groen doen is niet moeilijk -  met kleine stappen bereiken we samen heel veel!

Wil je hier meer over weten?

Mail hallo@maan.nl of bel 076 560 71 11

meer groene energie ontvangen?

meld je aan voor onze mooniemail!