het rijke kloosterleven

In 2021 vierde Noord-Brabant het Jaar van het Brabants Kloosterleven. 2021 was een bijzonder jaar omdat vier kloostergemeenschappen in Brabant een jubileum vierden. Deze vormden een mooie aanleiding om de rijke Brabantse Kloostergeschiedenis in het licht te zetten. Veel van de eeuwenoude kloosterwaardes zijn vandaag de dag nog steeds relevant in de samenleving. Bovendien vertegenwoordigen de nog bestaande kloosters een belangrijke erfgoed- en recreatieve waarde. Maan mocht voor dit programma de visuele identiteit ontwikkelen en uitingen rondom de opening van het Kloosterjaar en het afsluitende online magazine.

opdrachtgever:
Provincie Noord-Brabant
  • identiteit
  • branding

Een nieuw perspectief

Om ook een jonger publiek aan te trekken, gingen we op zoek naar een frisse uitstraling. Tegelijkertijd was het belangrijk om sober te blijven, passend bij de kloosterwaardes. Niet te veel poespas dus. De inspiratie vonden we uiteindelijk in de vormen die in het klooster te vinden zijn; de bogen, ramen en patronen zijn overal terug te vinden. Het gebruik van perspectief in het logo oogt uitnodigend en trekt je als het ware naar binnen. De gebruiksvriendelijkheid van de stijl en het logo zorgt ervoor dat het makkelijk in verschillende uitingen kan worden gebruikt.

Een koninklijke jubileumviering

2021 was het Kloosterjaar, waar 4 ordes hun jubileum vierden en er door het jaar heen van alles werd georganiseerd bij de Brabantse kloosters. Een niet nader te noemen virus heeft ervoor gezorgd dat de opening van het Kloosterjaar online plaats moest vinden. Hiervoor hebben wij een bijzondere uitnodiging gemaakt.

In een speciaal doosje kreeg iedereen 5 kaarsjes en een kandelaartje thuisgestuurd. Onder begeleiding van Koning Willem Alexander(!) werden de kaarsen tegelijkertijd aangestoken om het jaar af te trappen. Zo creëerden we een gevoel van licht en samenzijn voor iedereen die er online bij was.

Digitaal terugblikken

Eind 2021 was de cirkel voor ons mooi rond. Als terugblik op het Kloosterjaar mochten we de vormgeving van het online magazine ‘Ontmoeten en Verbinden’ verzorgen.  Van de prachtige teksten en fotografie die werden geleverd hebben wij één geheel gemaakt. Om weer te geven hoeveel er wel niet is gebeurd in het Kloosterjaar, hebben we een tijdlijn vol iconen door heel het magazine laten lopen die allerlei gebeurtenissen uitlicht. Wij zijn trots dat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan een project met zoveel historische waarde!

controleer je gegevens! verzend